צרו קשר! 624-9666 (02) 27 רחוב קרן היסוד,
ירושלים, 94188
שעות פתיחה: א-ו: 08:00m - 17:00 (ו: עד 13:00)
ג: סגור

תסמונת שן סדוקה (Cracked Tooth Syndrome)

תסמונת שן סדוקה היא מצב שבו סדק חלקי משתרע לתוך הַשֶּׁנְהָב (דֶּנְטִין, חומר השן). לעתים הסדק מתרחב עד מוֹךְ הַשֵּׁן ואו שורש השן.

מהי תסמונת שן סדוקה?

בניגוד לשיניים עם סדקים הנראים בבירור, בשיניים עם תסמונת שן סדוקה יש בדרך כלל שברים קטנים מכדי להיראות אפילו בצילומי רנטגן. לפעמים השבר נמצא מתחת לקו החניכיים, עובדה שהופכת אותו אף לקשה יותר לזיהוי.

סינדרום השן הסדוקה מתרחש לעתים קרובות בשיניים הטוחנות, ועל פי רוב בשיניים הטוחנות התחתונות, מפני שהן נמוכות יותר וקולטות את רוב העומס מכוח הלעיסה.

אנשים שנוטים לחרוק או להדק את שיניהם, עשויים להיות רגישים יותר לתסמונת השן הסדוקה בגלל העומס הקבוע המוטל על השיניים.

לפעמים נשיכה נורמלית של אדם גורמת לְחֹד של שן טוחנת מסוימת (החלק הגבוה ביותר של השן הטוחנת) להפעיל לחץ כה רב על השן שכנגדה עד שהיא נסדקת..

שיניים עם סתימות גדולות או שיניים שעברו טיפול שורש הן חלשות יותר משיניים אחרות ועשויות להיסדק בקלות רבה יותר. לאנשים שלהם שן סדוקה אחת עשויים להיתקל בבעיה שוב בשיניים האחרות.

תסמינים

  • תתכן הרגשת כאב בשן הסדוקה בזמן נשיכה או לעיסה, אך הכאב לא מורגש באופן קבוע (כפי שקורה לדוגמה במקרה של חור או מורסה בשן).
  • השן הסדוקה עלולה להיות רגישה לטמפרטורות נמוכות.
  • לעתים תהיה תחושת כאב בשן רק בזמן אכילת מזונות מסוימים או בסוג נשיכה ספציפי.
  • במקרים חמורים של סדק השן עלולה להתרופף.

מכיוון שהתסמינים אינם עקביים, לעתים קרובות קשה לאבחן את תסמונת השן הסדוקה ולכן ישנם מטופלים שסובלים חודשים ארוכים מסימפטומים של תסמונת השן הסדוקה.

אבחון

כאמור, אבחנה של תסמונת שן סדוקה היא לעתים קרובות קשה. רופא השיניים יערוך בדיקה יסודית של הפה והשיניים, תוך התמקדות בשן המעוררת חשד. הוא ישתמש במכשיר חד שנקרא סַיָּר דֶּנְטָלִי (ראה תמונה) למציאת הסדקים בשן ויבדוק את החניכיים סביב השן כדי לזיהוי חֲרִיגוּת. יתכן שרופא השיניים יחליט להשתמש בצילומי רנטגן למרות שלרוב לא ניתן לראות באמצעי זה את הסדק.

יתכן שרופא השיניים ישתמש במכשיר מיוחד שנקרא Tooth Slooth כדי לגלות שברים בשן. המכשיר נראה כמו מברשת שיניים ללא זיפים הרופא ימקם את המכשיר מעל השן החשודה. אם בזמן שהמטופל נושך את המכשיר הוא מרגיש כאב בשן, קרוב לוודאי שהכאב נגרם מסדק בשן. .

בכדי לחפש את הסדק, עשוי רופא השיניים להאיר על השן באור סיב אופטי בכדי להכתימה בצבע מיוחד. אם בשן יש סתימה או כתר, רופא השיניים יכול להסירם כדי שיוכל לבדוק את השן בצורה טובה יותר.

פרק הזמן הצפוי

פרק הזמן של הסימפטומים האחרונים תלוי במידה מסוימת בכמה מהר ניתן לאבחן את השן הסדוקה. גם אז, לא תמיד טיפול עשוי להקל על הסימפטומים לחלוטין.

מניעה

במקרים של שפשוף והידוק השיניים כרוניים על המטופל להתייעץ עם רופא השיניים בנוגע לטיפול הנכון. שפשוף יכול להגדיל את הסיכון לתסמונת השן הסדוקה.

טיפול

גם באמצעות טיפול, לא תמיד ניתן להיפתר לגמרי מהתסמינים של תסמונת השן הסדוקה.

אופי וסוג הטיפול תלוי במיקום, הכיוון ההיקף של הסדק. ישנם סדקים שטחיים בשכבות החיצוניות של השן וישנם סדקים עמוקים המבקעים את שורש השן ומשפיעים על מוך השן (המרכז של השן שבו נמצאים העצבים וכלי הדם של השן).

אם הסדק משפיע על חוד השן יש לשחזר את השן באמצעות כתר. אם הסדק משפיע על מוך השן, סביר להניח שרופא השיניים יחליט על טיפול שורש. לאחר טיפול השורש, השן לא תהיה רגישה לשינויים בטמפרטורה אך עדיין תגיב ללחץ. המשמעות היא שמטופל שלפני הטיפול חש כאב בעת נשיכה יתכן וימשיך להרגיש מדי פעם כאב גם לאחר הטיפול, אך בעצמה פחותה.

במקרים חמורים, יש צורך לעקור את השן. ישנם סדקים אשר מתרחבים עד שורש השן תחת העצם ואין אפשרות להושיע את השן. לאחר העקירה תוחלף השן החסרה בשתל דנטלי או בגשר.

מתי להתקשר לרופא השיניים

יש להתקשר לרופא השיניים במקרים של כאב בזמן נשיכה או לעיסה.

סְכִיָּה (פְּרוֹגְנוֹזָה, סיכויי החלמה)

כאמור הטיפול בתסמונת שן סדוקה לא תמיד משיג תוצאות טובות. ישנם מטופלים, ששיקום עם כתר לא יעלים את כל התסמינים מהם הם סובלים וישנם מטופלים שלא יסבלו עוד מהסימפטומים. במקרים של טיפול שורש חלק מהמטופלים ימשיכו לסבול מסימפטומים מזדמנים גם לאחר הטיפול ויתכן שלא יהיה מנוס מעקירה של השן.

למידע נוסף:

http://www.cda-adc.ca/jcda/vol-68/issue-8/470.pdf

http://www.toothslooth.com/Education.html

American Association of Endodontics

http://users.forthnet.gr/ath/abyss/Cracked-Tooth-Syndrome.htm

שאלות? צרו קשר!

למידע נוסף הרגישו חופשי ליצור עמנו קשר