צרו קשר! 624-9666 (02) 27 רחוב קרן היסוד,
ירושלים, 94188
שעות פתיחה: א-ו: 08:00m - 17:00 (ו: עד 13:00)
ג: סגור

הפה משמש כאיבר חיוני לצורך ביצוע פעולות בסיסיות כגון: נשימה, דיבור ואכילה. בעוד פעולות הנשימה והדיבור אינן משפיעות לרעה על מצב הפה ותפקודו, פעולת האכילה עשויה לגרום לבעיות שונות ואף לנזק משמעותי לחלקי הפה השונים: השיניים , החניכיים והלשון.

את השפעות האכילה על הפה ניתן לחלק על פי המאפיינים הבאים:

  • סוג המזון
  • טמפרטורת המזון/המשקה
  • מצב הצבירה של המזון
  • פעולות המבוצעות בתום האכילה

מזון קשה מדי, עלול לגרום לשבירת חלקי שיניים או לפגוע בציפוי שלהן באופן שיקל על חיידקים לתקוף את השיניים עד כדי חדירה לשורשיהן.

תיבול חריף במינון חריג, עלול להזיק לחלל הפה, כולל החניכיים.

חומרים כימיים המוכנסים למוצרי מזון שונים, עשויים אף הם לעורר בעיות דנטליות אצל אנשים הרגישים לחומרים הללו, זאת בנוסף לתופעות אלרגיות העלולות לצוץ לאחר אכילתם.

מזון חם מדי פוגע בחלל הפה כמו גם בלוע ובוושט. אכילת ובליעת מזון חם מאד אינה רק מכאיבה, אלא אף מאפשרת לחיידקים לתקוף את חלקי הפה באופן הרסני ומסוכן.

מאכלים קפואים אף הם אינם מומלצים לאכילה, בוודאי שלא בתדירות גבוהה. אופן האכילה המומלץ במקרים של מזון קפוא הוא ליקוק איטי הנעשה בזהירות.

ישנם מאכלים ותבלינים העשויים לשנות את צבע השן ולפגום בלובנה הטבעי. התופעה אופיינית במיוחד למאכלים המכילים צבע מלאכותי. גם עישון סיגריות באופן ממושך צובע בהדרגה את השיניים בגוון צהוב-חום ויוצר מראה מוזנח ולא אסטטי.

חשיבות היגיינת הפה

גם אם נקפיד על הימנעות ממאכלים הידועים כמזיקים לשיניים ולפה, ונאכל באופן מבוקר "לפי הספר", עדיין חשוב מאד לדאוג להיגיינת הפה. כאשר הפה אינו עובר ניקוי בסיסי בתום האכילה, קרוב לוודאי שייגרם לו נזק כלשהו. בסיום כל ארוחה, חובה להיפטר משאריות מזון! הללו חודרות באופן טבעי למרווחים שבין השיניים ובין החניכיים לשיניים שם נוצר אט אט תהליך תסיסה וריכוז גדול של חיידקים. בהמשך, החניכיים נפגעות, מורחקות מהשיניים ואחיזתן נחלשת, כאשר בסופו של דבר השיניים מתחילות להתנדנד. החיידקים חודרים לעומק השיניים עד השורש ובדרך כלל אין מנוס אלא לבצע עקירה.

ההגנה על היגיינת הפה הינה משימה יומיומית אשר בכוחה למנוע נזק, כאב ועוגמת נפש הכרוכים בטיפולי שיניים מיותרים. כל זאת בתנאי שהיא נעשית כראוי ובאופן מוקפד .

כיצד נשמור על היגיינת הפה בצורה מסודרת וכחלק בלתי נפרד משגרת חיינו?

באמצעות הקפדה על ביצוע הפעולות הבאות בהתמדה ניתן לשמור על רמה גבוהה של היגיינת הפה:

  • ניקוי בין השיניים
  • צחצוח השיניים
  • שטיפת הפה
  • הסרת שכבת האבן שהצטברה על השיניים (פעולה הנעשית אחת לשנה)

סדר הפעולות ואופן ביצוען:

  • ניקוי בין השיניים ייעשה בעזרת חוט דנטלי במידת היכולת האישית. רצוי להשלים את הפעולה בעזרת מברשת דנטלית קטנה המסוגלת להיכנס בין השיניים ולהוציא שאריות מזון שלא ניתן להוציא באמצעות חוט בלבד.
  • יש לצחצח את השיניים בעזרת מברשת שיניים איכותית עליה מרוחה כמות מתאימה של משחת שיניים. על הצחצוח להיעשות בזווית מתאימה ובתנועה סיבובית כאשר מברשת השיניים עוברת גם בין החניכיים לשיניים. מומלץ להימנע מהפעלת כוח יתר בפעולת הצחצוח ולבצעה בעדינות.
  • בתום הצחצוח יש לשטוף היטב את הפה עם מים.
  • לאחר "נשנוש" או אכילה ארעית, די בניקוי קל ושטיפה במי פה. מאחר שכולנו אוכלים גם בין הארוחות ולעיתים קרובות מדובר במאכלים מתוקים, חשוב מאד וכדאי להקפיד על פעולת ניקוי כלשהי בתום כל אכילה.

מברשות השיניים:

  • מברשת שיניים לצחצוח: על מברשות השיניים המשמשות לפעולת הצחצוח להיות מותאמות למבנה הפה של המשתמש. לשם כך ניתן למצוא בחנויות מבחר גדול של מברשות שיניים מסוגים וגדלים שונים: יש בעלות סיבים קשים ויש רכות ובינוניות. מומלץ דווקא להשתמש במברשות השיניים הרכות בכדי למנוע את פציעת החניכיים.
  • מברשת שיניים דנטאלית: המברשות הדנטליות (המיועדות להוצאת שאריות מזון שנמצאות בין השיניים) מגיעות גם הן בגדלים שונים וחובה להקפיד על התאמת המברשת למרווח שבין השיניים על מנת למנוע פגיעה בציפוי השן. רצוי לקנות מראש שני גדלים על מנת לוודא התאמה מושלמת.
  • מברשת שיניים חשמלית: ישנן מברשות חשמליות בעלות מנוע וסיבים מסתובבים המשפשפות את השיניים ללא מאמץ ומבצעות את תהליך הניקוי טוב יותר.

כל אדם, יכול ללמוד מתוך התנסות אישית איזו מברשת שיניים מתאימה לו, אך עדיף להתייעץ עם רופא השיניים על מנת לקבל המלצה מקצועית ונכונה.

חידוש נוסף שחדר לאחרונה לשוק הוא מיתקן הזרקת מים בלחץ ובהכוונה מדויקת, המאפשר ניקוי בין השיניים ללא צורך במברשות כלל. מדובר במכשיר המתחבר למערכת המים הביתית וכל אדם מסוגל להשתמש בו. המכשיר מנקה היטב את הפה ומסלק את כל שאריות המזון מבלי לפגוע בציפוי השיניים.

משחות השיניים:

  • משחת שיניים סטנדרטית: משחות השיניים השונות נועדו להילחם בחיידקים ולהלבין את ציפוי השן. כל משחות השיניים מכילות חומרי טעם שונים המעניקים תחושה נעימה של נקיון ורעננות ומסירות ריח לא נעים מן הפה.
  • משחת שיניים לבעלי רגישות דנטאלית: יצרני משחות השיניים דאגו גם לבעלי שיניים רגישות והם מציעים משחה המייצרת שכבת הגנה וציפוי על השיניים, וכך מונעת כאב בעת הצחצוח ובזמן אכילת מזון קר או חם. משחה זו מתאימה לשימוש יומיומי בתנאי שהיא שומרת גם על היגיינת הפה.
  • משחת שיניים על בסיס טבעי: עם התקדמות האנושות לקראת עולם ירוק יותר, מיוצרות לאחרונה משחות על בסיס טבעי המכילות צמחים שונים העשויים לתרום את חלקם בשמירה על החניכיים והשיניים. המשחות הטבעיות אינן פוגעות בלוע ובלשון מכיוון שאחוז המרכיב הכימי בהן נמוך בהרבה מזה שבמשחות הרגילות. למרות זאת, גם במשחות השיניים הטבעיות קיימים חומרים כימיים האמורים לסייע בהרחקת חיידקים.
  • משחה מלבינת שיניים: בעניין שימוש במשחות מלבינות שיניים, קיימות דעות שונות. יש המתנגדים לכך בטענה שהן פוגעות בציפוי השן וגורמות לנזק בלתי הפיך. המצדדים בדעה זו דוגלים בטיפול הלבנת שיניים אצל רופא השיניים כך שפעולת ההלבנה תיעשה באופן מבוקר ובעזרת חומרים בטוחים לשימוש. כך מתקבלת תוצאה טובה יותר הנשמרת לאורך זמן ומאידך אינה מזיקה לשן.
  • משחת שיניים לילדים: השמירה על השיניים מתחילה עם צמיחת השן הראשונה. יש להימנע מנתינת משקאות מתוקים מדי לתינוק ובהמשך רצוי ללמד את הילד כיצד לצחצח שיניים ולשמור על היגיינת הפה. ניתן להשיג משחות שיניים מיוחדות לילדים שאינן מכילות חומרים המסוכנים לבליעה ולכן ניתן להשתמש בהן גם בטרם למד הילד להימנע מבליעה.

חשוב לציין כי המלחמה בחיידקים היא המטרה העיקרית לשמה נועדה משחת השיניים, ולכן יש לייחס לנקודה זו את מירב החשיבות בעת בחירת המשחה. גם בתחום משחות השיניים הידע של רופאי השיניים הוא כמובן רב יותר, ולכן כדאי לכל אחד להיוועץ ברופא השיניים שלו באשר למשחת השיניים המומלצת לו.

הסרת אבן שהצטבר על השיניים:

למרות כל הפעולות שהוזכרו לעיל, אין מנוס מהיווצרות אבנית על השיניים במקומות המועדים לכך. לכן, חובה להופיע אצל רופא השיניים אחת לשנה (אלא אם כן רופא השיניים המליץ על תדירות גבוהה יותר) לצורך ביקורת כללית, הסרת אבן ותיקון נזקים דנטאליים שונים.

לסיכום:

שמירה נכונה על היגיינת הפה תוך כדי מעקב סדיר ע"י רופא השיניים, תמזער את הסיכון של נזק דנטאלי חמור לכדי מינימום. הקפדה על פעולות פשוטות כמו צחצוח שיניים וניקוי הפה באמצעות חוט דנטאלי, עשויה למנוע כאבים שונים והוצאות כספיות מיותרות.

שאלות? צרו קשר!

למידע נוסף הרגישו חופשי ליצור עמנו קשר